My opening stage as Putra Batik Nusantara

Finalists of Pemilihan Putra Putri Batik Nusantara 2011

At September 28, 2011, Ikatan Pecinta Batik Nusantara supported by Indonesian Ministry of Cultural and Tourism, just held an event named Pemilihan Putra Putri Batik Nusantara 2011. Many other media has mentioned about the details of the programme. Now, I want to share another point of view of this competition, as I was one of this year’s finalist.

So, the committee said the received-applicants are more than 500. They made it in to 60 semifinalists. The semifinalists were interviewed by 5 judges (including Ms. Tantie Koestantia, Ms. Ayu Dyah Pasha, Mr. Ivan Fadilla, Mr. Zae Hanan, and a great judge mastering his cultural and batik knowledge). Based on the interview, they called 28 finalists (14 boys-14 girls) to be announced as the finalist. The name of the finalist of this year competition are mentioned in the Putra Putri Batik Nusantara 2011.

At September 25, 2011, for the first time, all of the finalist met and started our debriefing-preparation to the final night. In three days, we were given so much knowledge regarding to Batik Indonesia and many kinds of provision to become young ambassador. There were Personality Development by Ms. Tika Bisono, History & Application of Batik by Ms. Neneng Iskandar, Grooming by Ms. Ellen Tendean, Etiquette & Table Manner by Ms. Ayu Dyah Pasha, Batik in Fashion by Ms. Carmanita, Narcotics and Drugs Prevention by Brigjen Pol. Dr. Benny J. Mamoto, Beauty Class by sponsor, Public Speaking by Mr. Zae Hanan and native speaker, many sessions of Choreography class by Mr. Alam Zainuri and team, and the most interesting class is Batik Workshop in Museum Tekstil Jakarta. At September 26, we also had our chance to show our talent in Malam Keakraban held in Poste Kitchen and Resto, Kuningan, Jakarta. The judges were there and tested the finalists through questions.

The final night was in Balai Kartini Jakarta, at September 28, 2011. It’s also broadcasted on national TV. The 28 finalists were selected into Top 7 (7 boy-7 girls), then each of the Top 4 were asked a question. The top 4 is Sigit Pramono (Sragen), Iqbal Nurman (Jakarta), Muhammad Cipta Suhada (Jakarta), Asran Aga Shady (Bandung), Ismi Halida (Jakarta), Sheila Purnama Bulan (Jakarta), Sekar Sari (Yogyakarta), and Chelsy (Tangerang). All of us were answered in a very clear and incredibly amazing, someone were testified.

Opening dance

Me and Sheila walked wearing Batik Danar Hadi

The 7 Judges (Mr. Musa wasn't captured in frame)

At the end of the final night, pronounced the winner of Pemilihan Putra Putri Batik Nusantara 2011.

  • Pemenang Persahabatan Putra Batik Nusantara 2011: Tedy Setiana Muslich (Yogyakarta)
  • Pemenang Persahabatan Putri Batik Nusantara 2011: Rizki Anisa Mutiara (Surabaya)
  • Pemenang Favorit Putra Batik Nusantara 2011: Iqbal Nurman (Jakarta)
  • Pemenang Favorit Putri Batik Nusantara 2011: Twinda Rarasati (Jakarta)
  • Pemenang III Putra Batik Nusantara 2011: Asran Aga Shady (Bandung)
  • Pemenang III Putri Batik Nusantara 2011: Sekar Sari (Yogyakarta)
  • Pemenang II Putra Batik Nusantara 2011: Iqbal Nurman (Jakarta)
  • Pemenang II Putri Batik Nusantara 2011: Ismi Halida (Jakarta)
  • Putra Batik Nusantara 2011: Muhammad Cipta Suhada (Jakarta)
  • Putri Batik Nusantara 2011: Sheila Purnama Bulan (Jakarta)

Announced as Putra and Putri Batik Nusantara 2011

Mr. Jero Wacik gave the prizes

Mr. Sapta Nirwandar, Mr. Jero Wacik, me, Sheila, Mrs. Trisna Wacik, Iqbal, and Ismi

Congratulations to all finalist of Pemilihan Putra Putri Batik Nusantara 2011. Nothing much to say, I know all of us has the same vision about Batik Indonesia. This is our time to be proud of our wonderful culture. Learn how to make batik using your own hand, learn the history and philosophy of the pattern, and trust me, you will start your investment in preserve and making Batik Indonesia in to a greater step of heritage.

*All photos courtesy of Ms. Uchie Hassan (Dinas Pariwisata dan Kebudayaan Jawa Barat)

5 pemikiran pada “My opening stage as Putra Batik Nusantara

  1. nyokap gw bilang beliau liat nama lo di sebuah kontes pemilihan sesuatu tapi ga yakin karena lo keliatan lebih muda. Penasaran, gw cek, ternyata lo ga pake kacamata, halah.. anyway, selamat da, smoga itu ga jadi title2an doang dan lo bs bener2 jadi seorang putra batik Indonesia yang ngebawa batik jadi makin hit😀 da, jadi lo sekarang pake batik mulu? hehe
    (ini bukan pertanyaan dewan juri) oia, menurut lo batik mana yang paling baik mutunya?
    trus kalo ada temen exchange student gw mau batik, baiknya direkomendasikan beli dimana di deket2 sini yang bagus dan ga terlalu mahal? (maksudnya gw perlu sampe ke jogja/ daerah lain yang jauh)
    thanks da

    • Amin, terima kasih Best. Lumayan sih, skrg jadi setidaknya diusahakan pake batik tiap hari. Gak ada yang nuntut, tapi jadi seneng aja.. batik yang paling baik mutunya sih semuanya baik best. tapi kan tergantung selera, ada yang suka batik yang jawa banget, kayak batik solo, pekalongan, yogya, ato gak ada yang suka batik yang cerah kayak batik cirebon, atau kadang2 madura, ato mungkin batiknya sumatera kayak lampung atau jambi kan motifnya juga beda. mungkin pilih jenis motifnya dulu baru cari yang halus dan rapi ngebatiknya. terus kalo mau batik yang bagus dan ga terlalu mahal, hmm. ini agak suit kalau di jakarta. since batik tulis itu memang mahal, dan di jakarta pula, agak susah nemuin yang murah. palingan ada di mall. sejujurnya gw ga tau sih best kalo di jkt tmpt batik yang murah. nanti gue tanyain ya. kalo di bandung gue tau, hehe.

      • wew, kaku bener da,😀 ini bagian dari pencitraan ya, lol *kabur*
        eh di bandung sebelah mananya? kayaknya gw mau ngajak ke bandung aja deh, lebih banyak atraksi dan hal yang bisa diliat daripada disini

  2. Selamat atas keberhasilannya menjadi pemenang PPBN 2011 ya, mas Hada. Saat malam final PPBN 2012 kemarin saya mewawancarai mas Hada dari Metro Tv mengenai kesan dan pesan bagi generasi muda untuk melestarikan batik.
    Titip salam ya untuk mbak Sheila (saya baru inget ternyata dia satu senior saya di kampus… hahaha)

    Salam hangat,
    Rismania

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s